kata-kata hikmah..

Pesan Luqman Hakim pada anaknya, Hai anakku, bila engkau berteman, tempatkanlah dirimu padanya sebagai orang yang tak mengharapkan sesuatu daripadanya. Namun, biarkanlah dia yang mengharap sesuatu darimu

Sabtu, 5 Disember 2009

dengarkan janji Tuhanmu..

1 Jan 2009: suami yg sdg menikmati nyamannya udara laut di tanjung piai, indahnya alam, damainya kicauan burung dan bertuahnya dikurnia mata, telinga, dan segala anggota yang sempurna yang semuanya anugerah ILAHI yang sering dilupai kita..


Dengarkan janji Tuhanmu
Wahai jiwa yang tenang
Kesucian hatimu berserta keikhlasan
Pada janji ALLAH
Demi merebut keredhaan dan keampunannya
Demi tubuh yang takkan mampu
Menanggung azabNya
Demi takutku pada murka yang KHaliq
Yang tidak dijanjikan aku lepas dari nerakaMu
Tidak pula ditetapkan syurga buatku

Pada janjiMu Tuhanku
Penyelamat azimat buatku
Bukan pada hambaMu
Tidak pula hartaku
Jauh sekali darjat dan ilmu
Demi harapan pada janjiMu Ya! Al-Qudus..

Kukorban segala milikku bahkan jiwaku
Takku henti biar nyawaku galang gantinya
Belumkah dapat aku menerima janjimu?
Belumkah cukup syarat-syaratmu?
Telah sesatkah langkah ku?
Masih teguhkah aku di bawah LembayungMu?Mereka mengira dirinya berbudi kepadamu (wahai Muhammad) dengan sebab mereka telah Islam (tidak melawan dan tidak menentang). Katakanlah (kepada mereka): “Jangan kamu mengira keislaman kamu itu sebagai budi kepadaku, bahkan (kalaulah sah dakwaan kamu itu sekalipun maka) Allah jualah yang berhak membangkit-bangkitkan budi-Nya kepada kamu, kerana Dialah yang memimpin kamu kepada iman (yang dakwakan itu), kalau betul kamu orang-orang yang benar (pengakuan imannya). ( Surah al-Hujuraat:17 )

dari Sheikh Ahmad Ibn Athaillah..
JANGAN SAMPAI MERAGUKAN KAMU TERHADAP JANJI ALLAH KERANA TIDAK TERLAKSANA APA YANG TELAH DIJANJIKAN, MESKIPUN TELAH TERTENTU (TIBA) MASANYA, SUPAYA KERAGUAN ITU TIDAK MEROSAKKAN MATA HATI KAMU DAN TIDAK MEMADAMKAN CAHAYA SIR (RAHSIA ATAU BATIN) KAMU.

Tiada ulasan: