kata-kata hikmah..

Pesan Luqman Hakim pada anaknya, Hai anakku, bila engkau berteman, tempatkanlah dirimu padanya sebagai orang yang tak mengharapkan sesuatu daripadanya. Namun, biarkanlah dia yang mengharap sesuatu darimu

Jumaat, 28 Ogos 2009

ramadhan datang lagi...

assalamualaikum wbt....

SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA YANG BERPUASA..

kawan-kawan yang belum lagi "terseru" utk berpuasa, marilah mulakan sekarang... kerana :
pertama, nak tunggu kena seru??, seru dek azan 5 kali sehari semalam... tak kira seru ke lagi tu? ke, tengah tunggu seru dari malaikat maut ..???!
kedua, andai mati dalam keadaan sekarang, di manakah nanti dan bagaimanakah keadaan kita?! Tak baik kata kubur masing-masing tau, sebab yang menanggung malu orang-orang yang kita tinggalkan nanti.. ni kewajiban bagi kita sesama muslim untuk menasihat.. jangan nanti kat dunia sana kata kita tak nasihat, tak ajak... tak seru...!!! huhuhu..

hati saya selalu sebak tiap kali datangnya bulan-bulan yang mulia ini. Bermula dari bulan rejab di mana ramai sahabat2 dan saudara2 yang mula berpuasa sunat maupun qadha, saya sudah dilanda kesedihan.. Hati semakin hiba bila masuknya bulan ramadhan..

Bukanlah kerana saya tidak suka akan tibanya bulan yang penuh rahmat dan keberkatan ini. Tetapi rakan-rakan sedia maklum saya ini sakit pada setiap hari dan memerlukan pengambilan ubat asthma yang menurut ajaran saya terima adalah batal puasa saya.

Namun tidak wajar untuk meletakkan keterpaksaan pengambilan gas ini sebagai sebab untuk tidak melaksanakan rukun Islam yang ketiga ini.

Kepada ALLAH SWT juga diserahkan segala keputusan dan ketetapan.


Dari kecil saya dididik untuk berpuasa meskipun saya sakit dan perlu mengambil ubatan pada waktunya atau tiap kali serangan datang. Pada waktu dahulu, tiada inhaler atau nebulizer. Semua bergantung kepada ubatan pil, cecair dan suntikan. Orangtua saya akan hanya membenarkan saya mengambil makanan dan minuman yang mencukupi untuk tidak memudaratkan kesihatan saya. Selebihnya, mereka akan menyuruh saya melaksanakan seperti orang-orang berpuasa lainnya.

Usahlah kita sentiasa memberikan alasan berpenyakit seperti gastrik, atau sebagainya sebagai senjata untuk melepaskan diri dari tanggungjawab apa yang telah ditetapkan oleh Pencipta kita sendiri kerana DIA lebih tahu makhluk yang diciptanya berbanding kita sendiri.
Maka segala ketentuan dariNYA adalah atas rahmat dan kurnia kepada kita agar kita sentiasa insaf dan bersyukur kepadaNYA sesuai dengan pembuka kata di blog saya ini:-

hadis Qudsi yg bermaksud, "Barangsiapa yang tidak redha dengan qadha'Ku(ALLAH), dan tidak bersyukur dengan pemberianKu, dan tidak sabar dengan ujianKu, maka carilah Tuhan selainKu."

Mari kita dalami ayat berikut:

“Tidaklah menimpa seseorang yang beriman itu mengalami rasa sakit yang berpanjangan, kepayahan, penyakit dan juga kesedihan, bahkan sehinggakan kesusahan yang menyusahkannya, melainkan akan dihapuskan dengannya dosa-dosanya.” (Hadis Riwayat Muslim, no. 2573)

Alangkah... dan apabila ALLAH dengan sangat pengasih menimpakan kesakitan, penyakit dan pelbagai kesusahan kesukaran buat kita, diberikan balasan yang begitu besar sekali, kenapalah kita jadikan penyakit dan kesakitan itu sendiri sebagai alasan untuk tidak melaksanakan perintah yang telah diwajibkan kepada kita untuk dilaksanakan?!

Bukan untuk dikurangkan, tapi untuk ditambah lagi!!!

Allah Hu Akbar!!! Alangkah sedih dan malangnya bagi kita yang berburuk sangka kepada ALLAH yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang....

Tidakkah kita berasa malu untuk berikan alasan tidak berpuasa disebabkan ujian yang telah tersedia hadiah?! Ni ALLAH bagi bonus lagi..

Ia seumpama, kita disuruh majikan menghadiri satu kursus meningkatkan kerjaya. Kursus sebulan tersebut diberi dalam bentuk ujian ketahanan mental dan fizikal (seperti team building course). Sepanjang kursus kita diberi tempat tinggal, makanan dan elaun sara diri. Sebaik tamat kursus dan berjaya mendapatkan sijil penyertaan, majikan janjikan kita bonus dan kenaikan gaji!

Mau atau tidak kita dengan tawaran majikan yang begitu menarik dan menguntungkan kita?! ..... Mesti Mau!!! hehehe..

ok... harap tidak sekadar membaca saja ye.. marilah kita sama-sama selami dan baiki cara berfikir kita agar kita lebih mencintai Pencipta kita.

kepada akak-akak dan adik-adik pompuan yang uzur tu, harap hormatilah orang-orang sekeliling kita yang berpuasa. Tidak menghormati mereka juga bukan budaya seorang Mukminah.
Jika terpaksa juga makan di surau tu, ingatlah sahabat-sahabat yang ingin menunaikan solat pada waktunya. Dan, pastikan tempat solat sentiasa bersih. Terdetik sedikit di hati orang yang kita sakiti hatinya, kita sudah berdosa kepada mereka..

Moga di bulan mulia ini, kita dapat lebih mencintai ALLAH SWT dan RasulNYA, Nabi Muhammad SAW... sebaknya hati menyebut nama baginda...

rajin2 berselawat dan membaca Al-Quran di bulan mulia ini. Ingat kepada mereka yang telah pergi kerana kita pasti menyusul bila-bila masa saja..

SELAMAT BERTARAWIH.....

Tiada ulasan: