kata-kata hikmah..

Pesan Luqman Hakim pada anaknya, Hai anakku, bila engkau berteman, tempatkanlah dirimu padanya sebagai orang yang tak mengharapkan sesuatu daripadanya. Namun, biarkanlah dia yang mengharap sesuatu darimu

Selasa, 5 Januari 2010

penggunaan kalimah "ALLAH"

bismillah hirrahmaannirrahiim...

selawat dan salam buat Nabi Muhammad SAW, keluarga serta para sahabat baginda.

ada ke mereka (termasuk sorang bekas mufti tu..) kata yg dulu sebelum Islam, mrk guna nama Allah, termasuk bapa Nabi juga... (ni kata bekas mufti..,link klik di sini )

namun penyokong2 beliau suka menggunapakai persoalan nama bapa Nabi Muhammad yang dinamakan Abdullah (bermakna Hamba ALLAH)sebagai menguatkan hujah mereka dalam menyebarkan tauhid rubbubiyyah mereka yang sering dikaitkan dengan agama "nasrani" dan yahudi. persoalan saya: apakah pegangan kepada tauhid 3 serangkai ini menyebabkan beliau menyokong penggunaan nama Allah buat yang bukan Islam juga? apakah dengan ini juga membawa pengertian kepada sebahagian kita bahawa kita membenarkan atau lebih tepat bersetuju bahawa mereka adalah "ahli kitab". bukankah sebahagian kita yang hanya beriman dengan kalimah syahadah meyakini bahawa ahli kitab selain Islam adalah terbatal sebaik Rasulullah SAW lengkap menerima kitab Al-Quran?)..


apabila di dalam akhbar, menyiarkan antaranya kata-kata berikut:-


"Datuk Dr Haron Din berkata, menyokong kepada sesuatu perkara yang salah di sisi Islam juga secara tidak langsung boleh menyebabkan berlakunya kekufuran dan syirik."Saya menyeru kepada sahabat-sahabat saya supaya mempertimbangkan semula pendirian mereka.
"Kalau kita sokong perkara yang kufur, kita pun secara tak langsung akan kufur sama," katanya dalam sidang media di kediamannya di sini hari ini.
" [bagaimana, dr MAZA?!]


link klik di sini


masalahnya, keutamaan bukan sebelum atau selepas tu guna nama Allah.. tapi, perkataan mrk guna nama Allah sebelum datangnya Islam (yg dibawa Nabi Muhammad SAW) adalah dari agama Samawi. .kita boleh terima.

Yang kita tak boleh terima adalah selepas kedatangan Islam (diingatkan: yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW!) semua agama Samawi tidak lagi boleh diterima pakai oleh mana2 umat Nabi Muhammad (samada beriman dengan Allah dan RasulNYA atau tidak).

Oleh itu, pada pendapat saya, sebutan Allah tidak sama sekali dapat diterimapakai oleh sesiapa jua melainkan yang beriman kepada Allah dan Nabi Muhammad SAW SAHAJA KERANA seandainya mereka meyakini akan kitab2 Nabi terdahulu dan mengakui berada di landasan agama Samawi (ahli kitab), maka sudah tentu mereka telah ISLAM!

Nabi s.a.w bersabda “ Demi Allah yang jiwa Muhammad di tanganNya, tidak seorang pun Yahudi dan Nasrani(Kristian) yang mendengar tentang diriku lalu mati tanpa beriman dengan risalah yang dengannya aku diutus(iaitu Al-Quran), maka dia termasuk penghuni api neraka”(DiRiwayatkan oleh Muslim dalam Sahihnya).
Jelas, sesiapa yg berpegang kepada kitab2 Allah terdahulu dari Al-Quran sudah pasti mereka berpegang kepada ajaran Nabi Muhammad SAW iaitu Islam, maka dakwaan sebagai ahli kitab tidak wujud lagi
..

apa yg saya bimbangkan bila penerimaan sebutan Allah ini dilaksanakan di Malaysia, maka apa yg berlaku di Indonesia bakal terjadi di sini juga di mana antaranya, akan berleluasalah orang2 yg mengucap kalimah syahadah ini akan menjadikan alasan untuk mengahwini orang2 yang disebut sebagai ahli kitab ini, sedangkan mengikut hukum yang telah ditetapkan negara kita bahawa ia menyamai bersekedudukan (berzinah) .. nauzubillahminzaliq.

wallahualam bissawab..

1 ulasan:

shameel Iskandar berkata...

Assalamualaikum.

Apa pandangan saudari ttg kenyataan mereka ini ttg isu nama Allah.

saja sebagai perkongsian ilmu dg nsaudari yg saya hormati

http://malaysiakini.com/news/121119

http://pemudasarawak.wordpress.com/2010/01/04/dr-haron-din-kufur-jika-sokong-guna-kalimah-allah/