kata-kata hikmah..

Pesan Luqman Hakim pada anaknya, Hai anakku, bila engkau berteman, tempatkanlah dirimu padanya sebagai orang yang tak mengharapkan sesuatu daripadanya. Namun, biarkanlah dia yang mengharap sesuatu darimu

Khamis, 5 Mac 2009

kpd sahabat2, tuan2 yang memerhatikan saya ...

Butakah aku?
bila mataku tak bisa melihat lagi
pada sebuah kenyataan
Tulikah aku?
bila telingaku tidak bisa mendengar
pada sebuah kebenaran
dan bisukah aku?
bila mulutku tidak bisa berkata
mengungkap keindahan penuh kepalsuan
Gilakah aku?
ataukah bodohnya aku?
yang alah pada kehancuran
yang menang pada kepura-puraan
Ketawakah mereka?
melihat tubuh yang hampir mati
mengharap kasih sayang sejati
Akan terkena histeriakah mereka?
melihat aku tersenyum...

saya, meskipun tidak penuh ilmu di dada, tidak menghafal maupun mengingat banyak kitab rujukan, tidak tahu banyak perkataan bahasa arab yang jadi kebanggaan dan merupakan sunnah utk dipelajari dan diamalkan, namun Alhamdulillah, ALLAH beri saya akal yang sempurna untuk berfikir, menilai dan menimbang serta berpegang dengannya..

juga, meski saya tidak berguru mursyid seperti kebanyakan sahabat2 dan saudara2, namun, saya bersyukur punya seorang ayah yang membimbing saya ke jalan ALLAH, meski beliau telah lama meninggalkan kami, namun ajarannya masih teguh di jiwa...
serta, saya punya saudara2, keluarga, sahabat2 dan jiran tetangga serta para alim ulamak yang sering perhatikan saya. Syukran.


Inilah kehendak dan kebesaran ALLAH Azzawajjala yang memerintahkan kita sentiasa bermuamalat dan musyawarah serta bermasyarakat dengan saling menghormati dan mengingati satu sama lain.... serta yang paling utama, ikhlaskan diri dengan amanah, menjaga adab, sentiasa merasa diri serba kekurangan dan menjauhi perkara-perkara yang kita sendiri tidak suka diperlakukan orang terhadap kita.
selain itu, penting bagi kita sedar biar di mana, bagaimana, kita ni tak akan ada lebih dari orang lain dan tak akan kurang dari orang lain dalam masa yang sama kelebihan dan kekurangan kita mengimbangi perhubungan dalam berpesan dan memesan antara satu sama lain. Tegurlah dan nasihatlah, dan terima teguran dan nasihat dengan hati terbuka berlapang dada.. tidak sekarang ini, malam nanti sebelum tidur fikirkanlah sedalamnya..

Alhamdulillah... kita wajib bersyukur kerana diberikan kurnia yang sangat besar ini meski terlalu banyak kekurangan pada diri kita, perihatin dan perhatian yang diberikan sentiasa menjadikan kita lebih waspada dan beringat dan sentiasa muhasabah diri sambil berusaha meningkatkan ilmu dan amalan ketaatan dan membersihkan hati.
Bahkan setiap antara kita sentiasa saja mendapat perhatian atau teguran, hanya kita sendiri yang menerima teguran dan perhatian itu dalam bentuk yang kita ambil berat, tidak ambil tahu atau diabaikan saja.
Sekiranya tiada juga yang ambil tahu, maka kita ingatlah bahawa tetap ada SATU yang sentiasa memerhati, menyayangi dan merahmati hidup kita pada setiap saat, detik tak kira di mana kita berada dalam keadaan kita ingat atau lupa padaNYA.
DIA maha Pengasih lagi Maha Penyayang, tidak seperti kita biasanya menyayangi orang2 yang sayang dan ambil berat hal kita.
apakah kita tak malu, tak rasa bersalah kerana mengabai kasihsayangNYA?!
Bagaimana dapat kita membalas cintaNYA itu?!
sedangkan orang2 yang kita kasihi kita sentiasa menjaga dan cuba memenuhi keperluan mereka yang adakala meminta dibalas lebih dari yang kita mampu..
bagaimana pula dengan halnya kehendak dan peraturan yang ditetapkan oleh majikan atau guru2 kita?! takut bila tak dituruti... iya...
Inikan Pencipta kita!

Alhamdulillah... saya sangat terharu dan sedar saya tidak mampu membalas kebaikan dan perihatin tuan-puan terhadap saya selama ini, namun balasan dari ALLAH adalah yang dharapkan.. dan IA lah sebaik2 dan kepadaNYA tiap hari saya mohonkan doa buat tuan-puan yang dikasihi ALLAH..

Semoga sentiasa ALLAH memelihara dan merahmati sekalian tuan-puan berserta keluarga yang mengambil berat tentang saya selama ini.. amiin...


p/s: kepada ustadz yang sangat saya kagumi dan disegani lagi dihormati ramai, yang menelefon saya tempohari terimakasih yang tidak terhingga atas kebimbangan tuan. Meskipun telah terdetik di hati bahawa ustadz akan call saya utk tujuan tersebut, namun saya tetap terkejut, almaklum, siapa saya orang yg kecil bagai debu ini.. dan sangat terharu hingga cakap jadi haru-biru lintang pukang... maafkan saya...
moga tuan tetap selalu memerhati, menegur dan mengingatkan saya yg sangat haqir lagi fakir ini...

Tiada ulasan: